Fusilli Kerang Balado Terung Krispi
Kerang balado ternyata juga pas berpadu dengan pasta fussili. Pilih daging kerang hijau yang masih segar, ditandai aromanya yang tidak menyimpang dan dagingnya yang tidak lunak. Tak dapat kerang hijau? Dapat diganti dengan kerang dara atau kerang tahu.
Petunjuk
- Rebus daging kerang hijau dengan daun salam, jahe, dan garam selama 5 menit. Angkat. Tiriskan dan isihkan.
- Ambil 1 potong terong, celupkan ke dalam adonan tepung, goreng hingga renyah. Angkat, tiriskan. Ulangi hingga semua bahan habis. Goreng terung dalam minyak Bimoli Spesial hingga berwarna kecokelatan. Angkat. Tiriskan.
- Panaskan 2 sdm minyak bekas menggoreng terung, tumis Sambal Balado Indofood hingga harum. Masukkan daun jeruk, kerang, dan cabai hijau. Tumis hingga kerang agak kering.
- Masukkan fussilli, tambahkan Bumbu Penyedap Indofood rasa Ayam Kampung. Bubuhi garam, aduk rata dan angkat.
- Sajikan bersama terong goreng.
Untuk 4 Porsi
Tingkat kesulitan: Mudah